Optocht start op 26 februari om 14.00 uur

16 feb 2006 - 7:42 - Van onze verslaggever: Chris

Zondag 26 februari start in Herpse Bônneland om 14.00 uur de carnavalsoptocht. Dat deze van een ongekend hoog niveau gaat worden staat nu al vast. Prachtige praalwagens en vele loopgroepen trekken door de straten. Langs de route spelen diverse blaaskapellen en is er zelfs een stand met warme chocomel voor het publiek. Ja hoor, op z’n Brabants gezellig in Herpen.

Zowel in het Bônneland als in het Nachtgraversrijk (Overlangel, Neerloon en Keent) worden prachtige wagens vervaardigd. Tijdens de optocht gaat men de strijd aan met elkaar. Dat het niveau inderdaad ontzetten hoog is, blijkt wel uit het feit dat deze wagens ook altijd hoge ogen gooien tijdens de halfvasten optocht in het dorpje Zeeland. Vorig jaar kregen maar liefst vijf clubs uit Herpen toestemming om hieraan deel te nemen. Ook eindigde meerdere clubs de afgelopen jaren in de top drie van deze halfvasten optocht en wisten ze zelfs één keer de overwinning in de wacht te slepen. Maar niet alleen aan de afwerking en de beweging van de wagens wordt veel aandacht besteed, zelfs de aankleding erom heen is tot in detail verzorgd. Alle clubleden die meelopen verkleden zich in stijl en ook de trekker voor de wagen is geheel ingebouwd. Er zijn zelfs wagens die niet getrokken worden maar zichzelf voortbewegen d.m.v. een elektromotor, die ook nog eens de bewegingen van de poppen aanstuurt.

Was er jaren geleden nog sprake van een kleine top, inmiddels komen er misschien wel een 10-tal wagens in aanmerking voor de top 3. Naast deze grote senioren wagens zijn er ook nog de junioren wagens, de loopgroepen en de kleine groepen (1 t/m 4 personen). Tevens lopen er enkele campagneteams mee van burgemeesterskandidaten. Want op carnavalsdinsdag kiezen de vrouwen van Herpen ieder jaar een eigen burgemeester. Tenslotte wordt de optocht muzikaal opgeluisterd door diverse blaaskapellen en een slagwerkgroep. Al met al telt deze sprankelende optocht wel zo’n 50 deelnemende groepen.

Kortom, een zeer gevarieerde karavaan die perfect van lengte is en daardoor niet te lang duurt. Het dus is zeer zeker de moeite waard, om op carnavalszondag een kijkje te komen nemen in het Herpse Bônneland. De optocht start om 14.00 uur bij café “DE BRUG” in de St. Sebastianusstraat en trekt via de Rogstraat, langs de feesttent op het Thekesplein, verder door de straten van Herpen. (Voor meer informatie zie www.carnavalherpen.nl)

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
© Copyright 1997-2024 - Chris Kamps