Jongeren in de dorpjes Overlangel, Neerloon en Keent willen graag in die kleine kernen blijven wonen.

22 nov 2006 - 7:57 - Van onze verslaggever: Chris



Jongeren in de dorpjes Overlangel, Neerloon en Keent willen graag in die kleine kernen blijven wonen. Maar bij de huidige huizenprijzen maken die starters weinig kans op de lokale woningmarkt. Vandaar dat ze de handen ineen hebben geslagen en een startersvereniging aan het oprichten zijn. Betaalbare huizen moet dat nieuwe initiatief opleveren.

Zoals in bijna alle kleine kernen ligt ook in de dorpen Overlangel, Neerloon en Keent de bouw al jaren stil. Chris Kamps (26) moet navraag doen om er achter te komen wanneer in zijn dorp Overlangel het laatste uitbreidingsplan is gerealiseerd. Dat laatste plan was de Asboom. En aan die Asboom moet een nieuw stuk worden aangeplakt met ruimte voor nog eens 20 huizen. Daar wordt volgens Kamps al jaren over gesproken. Sterker nog, daar had al gebouwd moeten worden. Maar een stankcirkel van een nabij gelegen boerderij verhinderde dat. Nu die cirkel is opgeheven, kan de voorbereiding eindelijk verder.

Intussen kijkt de jeugd van deze drie kleine dorpjes al jaren toe. Maar een huis in het eigen dorp zat en zit er eigenlijk nog steeds niet in. Bestaande huizen meestal vrijstaand en met veel grond doen al gauw een ton of vijf, zes. En dat zijn volgens Kamps prijzen waar zijn leeftijdsgroep niet aan hoeft te denken. Maar ook wanneer een projectontwikkelaar het in de uitbreiding van de Asboom het voor het zeggen krijgt, komt die jeugd vermoedelijk niet aan bod.

Vandaar dat in Overlangel een startersvereniging is opgericht. In navolging van dergelijke initiatieven in Macharen en Lith. De starters willen van de gemeente Oss een aantal bouwkavels in de uitbreiding van de Asboom. „Acht kavels zijn ons min of meer in dat plan toegezegd. Maar we willen er graag een paar meer”, ontvouwt Kamps.

Projectontwikkelaar
Vervolgens zoekt de startersvereniging zelf een architect en aannemer om met zo min mogelijk kosten te kunnen bouwen. Eigenlijk gaat de vereniging dus op de stoel van de projectontwikkelaar zitten en dat moet uiteindelijk flink wat schelen in de kosten van die nieuwe huizen.

Twintig leden telt die startersvereniging in oprichting momenteel. Van gemiddeld zo’n 24 jaar oud, schat Chris Kamps in. Jongeren die eigenlijk niet nog jaren kunnen wachten op een woning. „Er zijn al te veel jongeren vertrokken”, zegt Kamps. Het streven is er op gericht woningen te bouwen die nog geen twee ton kosten.

In de Dorpsraad Herpen heeft de startersvereniging een warm medestander zo bleek vorige week. En ook het gemeentebestuur van Oss juicht de plannen toe.

DE F E I T E N
Startersvereniging Asboom
  • Startersvereniging Asboom Overlangel probeert in eigen beheer goedkope huizen te bouwen in de uitbreiding van de wijk Asboom in Overlangel.
  • De laatste huizen in die uitbreiding zijn vier jaar geleden gebouwd.
  • In het uitbreidingsplan worden starterswoningen met en starterswoningen zonder subsidie gebouwd.
  • De vereniging in oprichting telt momenteel 20 leden maar nieuwe leden zijn welkom.




Website Startersvereniging Asboom Overlangel: http://www.overlangel.nl/startersverenigingasboom




[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
© Copyright 1997-2024 - Chris Kamps