Jochem in het Brabants Dagblad

29 apr 2009 - 20:46 - Van onze verslaggever: Lieke Mulder

Bron: Brabants Dagblad

VOLKEL/UDEN - "Onwerkelijk. Zo voelt het, als ik hier zo in de winkel sta. Raar, maar het is ook goed.

Dat had ik heel snel. Zodra ik wist dat ik zo ziek was dat ik niet meer kan werken. Dan zet je op de een of andere manier een knop om."

Erik Verstegen, de 'echte bakker' uit Volkel, heeft zijn zaak overgedragen. Dé Erik Verstegen, die tijdens de Olympische Spelen in Peking samen met dertien andere topbakkers uit Nederland het brood voor de sporters bakte. Die na de gouden plak van de zeilsters een 'zeilbootbrood' maakte, deeg kneedde bij de extreme weersomstandigheden en de sporters voedzaam brood voorzette.

Het was een bekroning op zijn werk, maar ook emotioneel beladen, want ook toen al wist hij dat hij ernstig ziek was. Erik Verstegen (50) hoorde in januari vorig jaar dat hij kanker heeft en dat het niet meer te genezen is. "Ik ben nu bezig met chemokuren. Vanmiddag krijg ik weer een uitslag te horen en dat is elke keer spannend."

Toen duidelijk werd dat hij ongeneeslijk ziek is, dachten hij en zijn vrouw Tineke al snel na over opvolging. Want, hun grote trots, dát willen ze niet zomaar verloren laten gaan. De bakkerij met twee winkels in Uden en Volkel, die ze in twintig jaar opbouwden. De zaak die vele prijzen won, waar ze nieuwe concepten invoerden, hun ziel en zaligheid in stortten. "We hebben het vanuit niets opgebouwd, zijn bij nul begonnen. Tineke heeft bijvoorbeeld het zelfbedieningsconcept bedacht. Dat zag je toen nog helemaal niet."

Ze vonden een goede opvolger in Jochem van Oosteren, die al vijf jaar bij hen werkte. "We hebben eerst aan het personeel gevraagd wie het over wou nemen. Vonden dat wel zo eerlijk. En dan weet je ook met wie je in zee gaat."

Toen de vraag kwam, had hij een heel dubbel gevoel, vertelt Jochem. "De aanleiding is verschrikkelijk. En ik heb er slapeloze nachten van gehad. Maar puur het feit dat ik de zaak over kon nemen, was natuurlijk een grote kans."

En zo kan het dus dat Jochem op zijn negenentwintigste eigenaar is van een goedlopende zaak met vijftien man personeel. Een hele verantwoordelijkheid, maar Jochem weet dat hij het kan. Zwaar is het wel. "Hoeveel ik de afgelopen weken heb gewerkt? Wil je dat echt weten? Ik heb eigenlijk alleen maar gewerkt en geslapen. Ik hou veel van voetballen, maar daar ben ik helaas niet meer aan toegekomen." Hij heeft het er voor over: "Het is niet anders en ik denk dat het straks wel wat rustiger wordt. Nu moeten we ook nog veel voor de overdracht regelen. En gek, maar ik barst van de energie." Erik: "Hij doet het goed." Jochem: "Ik ga niet veel veranderen. De bakkerij blijft voorlopig ook gewoon echte bakker Erik Verstegen heten. Want dat is een naam die staat voor kwaliteit en behoort tot de top van Nederland. Ja, ik heb wel een paar ideeën voor nieuw gebak. Ook ga ik aan de slag met een nieuwe website en ik wil de bezorgdienst uitbreiden."

Tineke staat niet meer in de winkel nu de bakkerij is overgedragen. "Mensen beginnen vragen te stellen. 'He Tineke, we zien je helemaal niet meer. Hoe is het nu? Tineke, we missen je.' Dat vind ik wel moeilijk. Maar ik wil Jochem niet voor de voeten lopen. Als ik hier blijf werken, dan gaat dat toch gebeuren, hoe goed we het samen ook kunnen vinden."

Nu, na de officiële overdracht, lijkt er een einde te komen aan al het geregel. Erik en Tineke krijgen eindelijk tijd om samen nog veel te genieten. Van het goede leven, samen eten met vrienden, gezelligheid, hun zoons Klaas en Roel, dagjes uit. Tineke: "Nee, we gaan nu echt niet opeens een grote reis maken of zo. Die droom hebben we nooit gehad, dus waarom zouden we dat dan nu ineens wel willen?" Erik lacht: "Weet je, we zaten laatst op een terrasje in Nijmegen. Denk ik opeens, goh, zal ik gaan studeren? Dat soort ideeën heb ik dan. En dat is dan echt niet alleen maar een bevlieging. Weet je, je moet vooruit blijven kijken, nieuwe dingen oppakken."


Foto Jeroen Appels/ Van Assendelft

Olympische’ bakker Erik Verstegen (midden) met zijn vrouw Tineke en zijn opvolger Jochem van Oosteren in de Volkelse bakkerij. Erik Verstegen bakte tijdens de Olympische Spelen in Peking samen met elf andere topbakkers het brood voor de sporters.

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
© Copyright 1997-2024 - Chris Kamps