Stukje uit het Brabants Dagblad

16 feb 2004 - 15:35 - Van onze verslaggever: Wouter ter Haar

'Een beetje prins geniet met volle teugen'
door

Bron: Brabants Dagblad

Zaterdag 14 februari 2004 - Vanaf komend weekeinde hebben zij het weer voor het zeggen. Vier dolle en dwaze dagen gaan zij voorop. Getooid met steek, omhangen met allerlei carnavaleske onderscheidingen en met hun adjudant in het kielzog heersen ze van Kleidonk tot het Nachtgraversrijk en van het Pomperstadje tot aan Krullendonk. Het Brabants Dagblad fotografeerde ze weer gezamenlijk.

Wat vindt het thuisfront ervan dat u prins bent:
Prins Veldhazenrijk (Lith): "Keigaaf. Want de kinderen denken dat ze nu meer zakgeld krijgen en mijn vrouw wil de hele dag met Hare Koninklijke Hoogheid aangesproken worden."

Moet de prins een echt carnavalsdier zijn?
Prins Kelenströpers (Reek): "Nee, maar als je niet oppast kun je het wel worden. Een beetje prins waakt er voor dat je een dier wordt. Ik ben nu voor het tweede achtereenvolgende jaar prins en of ik dierlijke trekjes heb, moet de buitenwacht maar beoordelen."

Is carnaval nog wel van deze tijd?
Prins Ossekoppenrijk (Oss): "De donkere dagen voor kerst duren tot net voor de carnaval. Het is dus één periode van feest. Carnaval voorkomt depressies en andere negatieve gevoelens. Carnaval is voor mij absoluut van deze tijd."

Is er nog leven na het carnaval?
Prins Krullendonk (Heesch): "De eerste dagen waarschijnlijk niet. Daarna komt het weer een beetje op gang met behulp van wat paracetamol. Maar ik zal deze carnaval niet zo gauw vergeten, want het is een geweldige tijd waar ik samen -met m'n adjudant en ons dûrskes nog vaak aan zal terugdenken."

Is carnaval wel iets meer dan alleen maar drinken en slappe klets?
Prins Bônneland : "Ja, véél meer, al hoort een lekker biertje er natuurlijk wel bij. Carnaval is een feest wat je vier é vijf dagen onttrekt aan het vaste dagelijkse ritme. Even nergens aan denken en mobieltjes in de kast. Mijn leus is dat je carnaval ook nooit alleen viert, want met carnaval zijn we allen één."

Geniet een prins nog een beetje aanzien in zijn woonplaats?
Prins Kleidonk (Maren-Kessel): "Een prins die geniet met volle teugen. Dus ook aanzien."

Is een prins een persoon van gezag tijdens carnaval?
Prins Nachtgraversrijk : "Zoals 'n echte nachtgraver kennen we met de carnaval geen tijd (dus ook geen sluitingstijd). Dus met het gezag nemen we het ook iets minder nauw. Maar 't komt goed."

Is het niet allemaal ontzettend vermoeiend en eentonig?
Prins Waoterrijk (Nuland): "Als de toon eenmaal is gezet, valt het met de vermoeidheid reuze mee. En al zou ik moe zijn, dan zal ik dat zeker niet tonen. En eentonig? Carnaval? Wat denk je zelf?"

Is het protocol bindend of heeft de prins ook een eigen inbreng?
Prins Moesland : "De prins is onderdeel van het protocol. Maar zoals het Moesland betaamt doen we alles met zijn allen, zoals ook tijdens de schonste en mooiste optocht van olling Brabant op Moesmaandag. Als prins Frank ben ik er bijzonder trots op dat ik onderdeel uit mag maken van het carnaval in het Moesland."

Is carnaval een aanslag op de gesteldheid van een prins?
Prins Knorrenrijk (Haren): "Jazeker, ge bent dan elke dag druk in de weer. Maor da gif toch niks, want ge he me de carnaval toch vier daag schik."

Is alle aandacht die de prins krijgt eigenlijk leuk?
Prins Kiepenrijk (Macharen): "Ik vind dat niet alleen de prins en adjudant, maar ook -de raad van elf en het bestuur alle aandacht verdienen."

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden om een goed prins te zijn?
Prins Schottelzakkenrijk (Deursen): "Een goed prins is iemand die zorgt dat hij vooral zichzelf blijft, iemand die de skepter zwaait gedurende carnaval, maar er ook voor zorgt dat de mensen terug kunnen kijken op een geslaagde carnaval. Tenslotte moet hij niemand overslaan, dus ook ouderen en zieken verrassen met een bezoek aan huis."

Wordt het niet hoog tijd voor meer prinsessen?
Prins Verkens en Woaterrattenrijk (Lithoijen en Teeffelen): "Ik heb zelf al vier prinsessen thuis. Maar meer prinsessen zijn voor mij altijd welkom. Al zal het niet zo veel veranderen aan het carnavalsfeest want bij ons in het verkens en woaterrattenrijk is het toch altijd al gezellig. Wij douwen toch wel deur."

Hoeveel uur slaapt een prins tijdens carnaval?
Prins Bokkenrijders (Oijen): "Een goede prins slaapt altijd net te weinig. Want hij moet vier dagen lang zorgen dat iedereen het bier opdrinkt en met de goede partner naar huis gaat. Daarom vertrek ik ook -altijd als laatste. Na de carna-val is de prins ook helemaal -gesloopt. Ik heb dan de rest van de week nodig om weer -tot een redelijke prestatie te komen."

Is een prins eigenlijk niet veel meer dan een nar?
Prins Pomperstadje : "Op een bepaalde manier is de prins een nar. Hij moet toch proberen het feest op gang te brengen en te houden. Alleen een nar moet écht lollig zijn en een prins moet op z'n tijd ook heel serieus zijn. Met carnaval denk ik trouwens wel dat iedereen een nar is."

Hoe moet een prins zich voorbereiden op carnaval?
Prins Knollenrijk : "De prins moet goed trainen en een goede conditie opbouwen, want hij zal het zwaar krijgen. Hij zal veel moeten praten en drinken. Voor mij is het nog extra moeilijk omdat ik mijn vrouw nog moet ondersteunen bij de bevalling van ons derde kind. Ik heb ook nog een paar tips: veel tijd vrij maken, veel dorst, veel schik maken, goed uitslapen en veel trainen."

Foto Peter van Huijkelom:



1. Prins Peer d'n Urste van het Ossekoppenrijk (Oss). Motto: 'Ut begint bè firtig'. Echte naam: Peter van Hoogstraten (42), accountmanager bij Organon. Adjudant: Hans van den Brink.

2. Prins Porcus XXXIII van Krullendonk (Heesch). Echte naam: Adri van den Akker (41), freelance werkzaam in de bouw. Adjudant: Hans Verstegen.

3. Prins Pieter den Urste van het Nachtgraversrijk . Echte naam: Pieter van Poppelen (36), bedrijfsleider Boerenbond in Ravenstein. Adjudant: Frank van den Berg.

4. Prins Rick d'n Urste van het Knorreland (Haren). Motto: 'Unne slimme(rick) he me de carnaval 4 daag schik'. Echte naam: Rick van Veghel (40), metaalbewerker. Adjudant: Jos van Breda.

5. Prins Jos den Twedde van het Schottelzakkenrijk (Demen, Deursen en Dieden). Echte naam: Jos Stevens (37), timmerman. Adjudant: Henri Verhoeven.

6. Prins Reinout de Negende van het Pomperstadje . Motto: 'Waar moet je met carnaval zijn, natuurlijk in ons eigen Ravenstein'. Echte naam: Mark van der Heijden (31), directeur meubelzaak in Nijmegen. Adjudant: Hans Strik.

7. Prins Marcel dun Urste van het Bônneland . Motto: 'Carnaval vierde nooit alleen, met carnaval is olling Herpen één'. Echte naam: Marcel van Brakel (35), eigenaar houtdraaierij. Adjudant: Peter Uijen.

8. Prins Toon den Urste van de Bokkenrijders (Oijen). Motto: 'Loat de bokk(inn)en maor los'. Echte naam: Toon van den Heuvel, opzichter bij de gemeente Oss. Adjudant: Rene Kusters.

9. Prins Ronnie d'n Urste van het Knollenrijk . Motto: 'We houwen de spanning d'r in'. Echte naam: Ronnie Strik, uitvoerder bij de firma Hak. Adjudant: Toon van de Ven.

10. Prins Harm d'n Urste van Verkens en waoterrattenrijk (Lithoijen, Teeffelen). Motto: 'Makt de ge 't goed makt'. Echte naam: Harm Ruis (36), uitvoerder bij Nooijen Terreininrichting in Oss. Adjudant: Adje Franssen.

11. Prins Antonius I van Kleidonk (Maren-Kessel). Echte naam: Toon van Schijndel (54), bedrijfsleider bij het Islam Centrum in Maren-Kessel. Adjudant: Jûrgen.

12. Prins Jean-Pierre d'n Urste van het Veldhazenrijk (Lith). Motto: 'Zorgen voor een andere inbreng voor een leuke carneval'. Echte naam: Jean-Pierre van Uden (32), zelfstandig ondernemer in schoonmaakbranche. Adjudant: Arnold van Uden.

13. Prins Charles d'n Urste van het Waoterrijk (Nuland). Motto: Gas er op!!. Echte naam: Charles Kievits (50), rayonleider in de schoonmaak. Adjudant: Roy Bijveld.

14. Prins Frank d'n Urste van het Moesland . Motto: 'Dut er nie toe wie ge bent, oewe prins is 'n echte vent'. Echte naam: Frank de Vent (33), onderhoudsmonteur. Grootvorst Leonard Steetsel. Adjudanten: Lambert Kusters en Gerard Oliemeulen.

15. Prins Mari d'n Urste van het Kiepenrijk (Macharen). Motto: een mooie carnaval ongeacht rang of stand'. Echte naam: Mari van den Heuvel (45), autoschademonteur. Adjudant: Mark van de Wet*ring.

Prins Gilbert d'n Urste van het Rottenrijk (Geffen) was niet bij de fotosessie aanwezig. Zijn motto luidt: 'Das goed Foud'. Echte naam: Gilbert van de Meulenreek (41), accountmanager Protempo in Nijmegen. Adjudant: Stefan Doodkorte.

Ook Prins Ferdie dun Urste van de Keiendonkers (Megen) was niet aanwezig. Zijn motto luidt: 'Veul drinken, veul leut en veul te laat naar bed'. Echte naam: Ferdi Witsiers (27), vrachtwagenchaffeur. Adjudant: Rene Driessen.

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
© Copyright 1997-2024 - Chris Kamps